Povestea Podgoriei Dragasani

una dintre cele mai vechi si mai renumite podgorii ale Romaniei


“Inceputurile podgoriei Dragasani se pierd undeva in neguroasa perioada a stapanirii geto-dacilor, cu mai bine de doua milenii in urma. Un trecut fabulos despre care ne vorbesc vestigii si legende.

Una dintre aceste legende este aceea despre originea denumirilor a doua vechi soiuri locale de vita de vie, Brăghină si Gordan. Potrivit lor, Braghina ar proveni de la “Bagrina”, numele uneia dintre fiicele regelui Burebista, iar “Gordan” ar veni de la un viteaz luptator dac, ale carui fapte de vitejie deveneau de neintrecut dupa ce bea, inaintea inclestarii, cateva pahare de vin.

Orice intalnire cu vechea podgorie a Dragasanilor este emotionanta, provoaca nebanuite vibratii. Este si ceea ce se desprinde din vorbele cu rezonanta de poem, ale marelui nostru viticultor I. C. Teodorescu, foarte legat sufleteste de aceste locuri:” Intr-un decor minunat si nespus de armonioss-au pomenit Dragasanii de cand ii stie lumea. Delicata esenta de sanatate si bucurie pe care au dat-o Dragasanii sub forma unui vin durabil, usor spumos si cu reflex incomparabil de atragator a servit la impartasirea celor mai luminoase figuri ale trecutului: nobilimea daca, generalii ostilor romane, Mircea cel Batran, Mihai Viteazul, precum si cei mai temuti haiduci si pandurii liberali ai lui Tudor. Cine trece pe langa apa Oltului, in sus de Dragasani, sa se descopere cu evlavie in fata acestui templu maret si unic al tarii”.

Apropiindu-ne de timpurile noastre, constatam ca viile din aceasta zona ocupau in trecut un areal cu mult mai larg decat in prezent, intinzandu-se in secolele XVI-XVII pana la Ramnicu Valcea. In legatura cu viile de la Dragasani, ne-au ramas documente datand din secolul al XVI-lea care se refera la acte de danie facute manastirilor de catre Mihai Viteazul. Se stie ca o vie numita “Baratia”, din Dealul Oltului, plantata intre 1512-1522, a apartinut domnitorului Matei Basarab, ea slujind ca sursa de material de plantare pentru dimprejur.

La Dragasani au avut proprietati viticole multe vechi familii boieresti, printre acestea numarandu-se cele ale Banului Buzescu, Banului Ghica, principele Bibescu si Stirbei si multe altele.

Tot aici si-a avut o proprietate, cunoscuta sub denumirea de “via Foisor”, boierul Iancu Jianu din Romanesti, devenit haiduc.

Podgoria Dragasani a devenit locul de refugiu al familiilor boieresti craiovene in fata incursiunilor turcesti, de cele mai multe ori respinse prin luptele care se dadeau mai la sud, in padurile dintre Bals si Slatina.”

sursa citata – Vinurile Romaniei autor Mihai Macici