Negru de Dragasani
Un vin de culoare rosu- inchis cu miros de fructe de padure coapte, cirese, condimente. Gustul este catifelat, aciditatea bine integrata, cu post gust prelung.
Negru de Dragasani a fost creat la Statiunea Drăgășani, de catre cercetatorii Marculescu M. şi Vladasel Mircea din hibridarea sexuală între soiurile Negru vartos si Saperavi sia fost omologat in anul 1993.
Caractere ampelografice.
Floarea este hermafrodită normală.
Frunza au mărime mijlocie cu trei şi cinci lobi, scămoase pe faţa inferioară si este aproape rotundă, mijlocie ca mărime, pentalobată sau trilobată, gofrată, scămoasă pe faţa inferioară. Sinusurile laterale sunt superficiale, în formă de V. Sinusul peţiolar este închis, oviform.
Strugurele este mijlociu ca mărime, de formă cilindro-conică, uniaxial, bi- sau triaripat, lax.
Bobul are mărime mijlocie, formă ovoidă, cu pieliţă de culoare neagră albăstruie şi miez zemos, gust franc.
Caracteristici agrobiologice şi tehnologice: Este un soi de vigoare mijlocie, cu maturare în epocile IV-V (1.IX-30.IX). Se remarcă prin fertilitate bună (peste 65 % lăstari fertili), rezistenţă bună la ger şi mană.
Rezistenta la boli (făinare şi putregai cenuşiu) a acestui soi este una mijlocie.
În condiţiile podgoriei Drăgăşani soiul prezintă un potenţial ridicat de acumulare a zaharurilor în must (233-234 g/l) în contextul unei acidităţi totale de 5,7 g/l H2SO4 şi al unui conţinut mare în antociani.
Producţia – Este un soi care asigură producţii relativ ridicate (10-16 t/ha), din care se pot obţine vinuri roşii de calitate superioară intens colorate, cu tărie alcoolică de 13,2 % vol., aciditate totală (H2SO4) de 4,5 g/l şi 24,4 g/l extract nereducător.